35 tips til å kjøre mest mulig økonomisk

Ved å legge om kjørestilen vil du få lavere drivstofforbruk, redusert slitasje på bil og dekk, lavere CO2-utslipp, lavere ulykkesrisiko, redusere slitasje på bil og dekk, mindre stress og ikke minst spare penger. Penger som kan brukes på helt andre ting. Følger du disse rådene vil ditt drivstofforbruk reduseres med 20%-30%.

økonomisk kjøring

1. Hold avstand.

Ikke kjør opp i rumpa på bilen foran deg. Da er det han foran deg som bestemmer farten, og du må hele tiden bremse og gasse. Bruker du mye bremsene gir dette også stor slitasje, slik at du må bytte bremseklosser/-skiver tidligere enn nødvendig. I tillegg er det irriterende å ha en bil tett i ryggen, spesielt hvis man har barn i bilen.

2. Jevn fart

Hold en jevn fart, unngå aksellering og bremsing i størst mulig grad. Ved aksellering bruker du mye driftstoff. Ikke vær redd for å bruke cruise controll!

3. Kryss og lyskryss

Når du kjører mot et lyskryss og ser lysene lenge før krysset, så slipp gassen og la bilen bremse på motoren. Ikke sett den i fri! Det er ikke noe vits å skynde seg frem til et rødt lys. Det optimale er at bilen ikke stopper helt opp, slik at du slipper å starte fra 0 km/t. Dette gir også jevn flyt for de andre bilistene bak deg. Men husk at i mange lyskryss er det sensorer, så ikke stopp opp for tidlig.

4. Lufttrykk i dekkene.

Sjekk lufttrykket i dekkene jevnlig og sørg for at det er optimalt. Antall bar finner du som regel på insiden av døren på førersete. Bruk også riktig dekk. Ikke for brede, ikke dekk med høy rullemotstand. Skift til vinterdekk/sommerdekk etter vær og føreforhold.

5. Unødvendig bremsing

For guds skyld; brems når du må! Men det er alt for mye unødvendig bremsing – bremsing som kunne vært unngått. Bremsing gir stor slitasje på bremseklosser og bremseskiver, og det gjør at du må akselerere opp i fart igjen, som igjen betyr ekstra drivstofforbruk.

6. La motoren bremse for deg

Når du lar motoren bremse for deg bruker du ikke drivstoff i det hele tatt! Så når du kjører i nedoverbakke, ikke sitt med bremsen halveis inne, la heller motoren bremse for deg.

Ikke motarbeid tyngdekraften unødvendig. Kjører du på steder med små bakker opp og ned etter hverandre, ikke bremse i nedoverbakken og gasse på i oppoverbakken for å ligge klint opp mot fartsgrensa hele tida. La heller bilen rulle seg litt over fartsgrensa i bakkebunnene og under fartsgrensa på bakketopper.

7. Lukk vinduene

Har du oppe vinduene fungerer dette som en fallskjerm. Luftmotstander bremser bilen og du må bruke mer drivstoff for å komme fremover. Lukk vinduer og soltak.

Men Air Condition bruker mer drivstoff enn å ha åpne vinduer dersom bilen går under 80km/t.

hund i vindu

8. Fjern unødvendig vekt

Ta av takgrind, sykkelstativ, henger og takboks når du ikke bruker den. Fjern all snø fra bilen, den er både tung og den øker luftmotstanden. Ikke kjør rundt med vekt i bagasjen som du ikke trenger. La vektstengene stå igjen på gymmen.

Og hvis du er virkelig seriøs med å kutte drivstofforbruket kan du vurdere å slanke deg.

9. Hopp over gir

Gå for eksempel fra andregir til fjerdegir når fartsgrensen er 50 km/t.

10. Skru av air condition

Air condition bruker også drivstoff. Hvis du kjører sakte, under 80km/t, kan du ha oppe vinduene. Over 80km/t blir luftmotstanden så høy ved åpne vinduer at det lønner seg å bruke air condition. Er det varmt så kle av deg. Ikke bry deg om de som stirrer. Aldri ha vinduene åpne når du bruker AC.

ac

11. Bruk motorvarmer

Bruk motorvarmer om vinteren. En kald motor bruker mer drivstoff enn en varm motor. Bruk  tidsinnstilling ved under +5 °C.

12. Skru av varmeapparatet

Hørt om ull? Ta på deg mere klær så slipper du å fyre.

13. Skru av setevarme

Det er deilig å være varm i rumpa, men det koster deg penger.

14. Kjør på høyt gir

Bruk et høyt gir så turtallet ligger lavt. Eksempelvis går det sikkert helt fint hos alle moderne biler å kjøre i 5. i 60-sonen. Gir opp tidligst mulig. Rull med giret innkoblet i nedoverbakke og inn mot lyskryss. 5. gir ruller mye lettere enn 4. gir osv. Ikke trå inn kjøtsjen før du er nede på tomgangsturtall.

15. Kjør sammen med andre

Vurder å dele bil med andre på vei til arbeid og i fritiden. Da gjør du ditt for å hindre kø og å redusere drivstofforbruket. Om man skal på arrangement, prøv å samle alle som skal så man kjører så få biler som mulig. En full bil bruker totalt mye mindre enn to halvfulle.

Og ikke minst – det er mer sosialt.

16. Unngå bøter

Hvis du skal spare penger er det smart å unngå bøter. Det er dyrt.

17. Unngå tomgangskjøring.

Ikke start motoren lenge før du skal begynne å kjøre.

18. Skru av bilen

Skal du stå stille i over et minutt, så skru av motoren.

19. Kjør sakte

Jo fortere du kjører, jo mer drivstoff bruker du. Men ikke kjør saktere enn fartsgrensen hvis du har noen bak deg!

30 grense skilt

20. Gir opp fort

Bruk førstegir kun en til to billengder.

21. Elektroniske artikler

Ikke la radio, cd, dvd-spiller, lys og andre elektroniske artikler surre og gå i bakgrunnen. Skru det av og reduser ditt drivstoffsforbruk.

22. Kjøp ny bil

Det gamle vraket ditt kan sikkert byttes ut med en mer moderne og økonomisk bil.

23. Bruk øya og hue

Se langt foran deg og planlegg. Ser du at folk langt der fremme bremser, da er det bare å slippe opp på gasspedalen. Kommer det en brå sving, ikke brems rett før den, men slipp og gasspedalen og la motoren bremse litt ned før svingen.

24. Hold bilen ren

Ren bil gir minst mulig luftmotstand.

25. planlegg kjøringen

Om du vet du skal mye en dag, ta alt i en tur, istedenor mange småturer.

26. Ikke fyll full tank

Full tank er tungt å dra med seg. Hvis du har lite drivstoff på bilen bruker du mindre drivstoff.

27. Ikke dra i rushen

Hvis du kan velge når du skal dra, velg et tidspunkt der trafikkavviklingen går glattest mulig. Planlegg på forhånd, sjekk f.eks. trafikkflyt.no før du drar. Google maps har også sanntid, og kan fortelle deg hvor lang tid en bestemt strekning tar.

28. Pickup?

Har du en pickup eller kjører med tilhenger så skaff deg en pressening/kappell, det sparer en god del drivstoff da å kjøre med lasteplanet/tilhengeren åpent fører til mer luftmotstand.

29. Forbikjøring

Ikke kjør forbi bilen foran om du vet du snart skal svinge av veien uansett.

30. Sjekk oljen

Peil oljen ofte. Feil oljenivå fører til høyere forbruk. Sjekk/rens/bytt luftfilteret ofte. Følg service-planen.

31. GPS

Bruk GPS for å finne raskeste/korteste vei om du er i tvil.

32. El-bil

Bytt til el-bil eller hybridbil. Da blir det færre turer til pumpa.

33. Ikke kræsj

Det er ofte dyrt å kræsje. Unngå det.

34. La mobilen finne den billigste bensinen

Last ned appen BensinPris. Den finner bensinprisen på bensinstasjoner i nærheten. Så slipper du å kjøre langt, for så å finne ut at det ikke var den billigste bensinen allikevel.

35. Fyll på med den billigste bensinen

Fyll på drivstoff på søndag eller mandag morgen, da er det desidert billigst og bruk bensinkortet som gir deg størst avslag på drivstoff.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.